Gata la viatgera. La dels alts volts. El voltor negre del projecte que més territoris ha explorat, més colònies ha visitat i amb més congèneres s’ha relacionat. La femella de pas lleugerament coixejant, que recorda un intrèpid mariner, ha retornat a Boumort. I totes les persones que treballem perquè Gata i la resta d’exemplars de la mateixa espècie facin d’aquestes muntanyes casa seva, ens meravellem per ella.

Qui ens anava a dir que Gata seria capaç, amb la seva vella lesió, de creuar la península de banda a banda, seguint les rutes invisibles que guien els voltors pel cel?

I és que no hi ha gaires notícies que ens puguin fer més feliços que veure-la aparèixer, amb aquella lleu coixesa que la delata, en mig d’un vent gèlid d’un dia com avui, 13 de març de 2013. I posar-se immediatament a menjar, amb la companyia de la resta de voltors negres de la colònia, com si no hagués passat marxat i sempre hagués estat aquí.

Però la veritat és que portava ja gairebé mig any fora, recorrent incansable les serralades i camps d’Extremadura, Andalusia, Castella-La Manxa, l’Aragó, Navarra i Castella-Lleó, visitant fins i tot l’Algarve portuguès.

Gata, nascuda el 2007 i alliberada a Boumort el 2009, ja ha arribat a la maduresa. I sense cap mena de dubte, busca un mascle per emparellar-se. El trobarà, per fi, enguany? Esperem que sí. I que aquesta bona nova tingui lloc en l’espai pirinenc, perquè ens puguem alegrar dia a dia amb la seva estampa, amb la seva experiència viatgera i amb la seva capacitat per sobreviure.

DADES DEL VIATGE

Sortida: 16.10.12  
Retorn: 13.3.13
Kilòmetres recorreguts: 6.143 km
Distància entre punts més allunyats: 960 Km

Últimos 10 dias del viaje de GATA Todas las localizaciones GPS de Gata durante su viaje invernal

Algú es preguntarà: i com sabem tot això? Gràcies al dispositiu de seguiment satelital-GPS que porta incorporat al dors, finançat per la REE.

Juanpa i Mario
Equip de treball de Boumort-Alinyà